Sogan dolma
Sogan dolma je najukusnija i najkomplikovanija od svih dolmi. Dugo mi je trebalo da naučim da je pravilno napravim, a sada vam donosim i recept.
Sastojci
– 10 malih glavica luka
– 1 kašika bijelog sirćeta
– 500 gr mljevene teletine
– 1 šaka riže
– 1 kašika koncentrata paradajza
– 2 čehne bijelog luka
– peršun
– 2 kašike putera
– 2 kašike paradajz pirea
– so, biber
Način pripreme
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekša.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat vremena na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.
Sastojci
– 10 malih glavica luka
– 1 kašika bijelog sirćeta
– 500 gr mljevene teletine
– 1 šaka riže
– 1 kašika koncentrata paradajza
– 2 čehne bijelog luka
– peršun
– 2 kašike putera
– 2 kašike paradajz pirea
– so, biber
Način pripreme
Glavice luka oguliti i odrezati gornje i donje strane.
Staviti u vodu sa sirćetom i prokuhati dok ne omekša.
Vaditi jednu po jednu membranu luka.
Pomiješati meso, rendani bijeli luk i rižu.
Smjesom puniti luk i redati ga u nauljenu šerpu.
Zaliti vodom da pokrije luk i kuhati sat vremena na laganoj vatri.
Pred kraj kuhanja na puteru popržiti paradajz pire i zaliti njime sogan dolmu.
Kuhati još 10-ak minuta i servirati.
Nema komentara